Voedselbanktuin

Wie helpt mee in de Voedselbanktuin?

Op een zonovergoten donderdagochtend ontmoet ik Henk Ravensbergen, coördinator van de Voedselbanktuin in Groenoord. Er zijn drie tuinen voor de Voedselbank; in Groenoord, op Vijfsluizen en op het Witbautplein in Nieuwland. Henk leidt ons door de tuin die hier al vier jaar naast de boerderij Landvreugd ligt. Een oase-achtig paradijs in een druk bevolkte wijk van Schiedam Groenoord.

Op dinsdag en donderdag is de tuin geopend van half tien tot twaalf uur. Enkele vrijwilligers zijn druk aan het oogsten, want om elf uur worden de producten in Groenoord verzameld en weggebracht naar de uitdeelpunten de Baan, het Dreesplein en de Ark.

henk-in-de-tuin

Biologisch groenten kweken.

Henk laat ons een kleine eenvoudige kas zien die de tuin rijk is. “Van dit kastje hebben we een hoop plezier. Hier kweken wij onze zaden op tot poot bare plantjes die het in de tuin op eigen kracht verder moeten doen. Hun grootste vijanden zijn de naaktslakken die zich ‘s nachts te goed doen aan het gewas!”
De gewassen staan er goed bij. De rabarber doet het zeer goed dit jaar. En even verder op zien we vier dames aardbeien plukken en vullen er heel was doosjes mee. “Die gaan vandaag nog naar de mensen. Verser kun je ze niet krijgen”, verteld Henk trots.
De tuinbonen, sla, radijs en de andijvie zijn al geoogst. Maar er groeit nog genoeg. We zien een bed uien, boerenkool, stokbonen, mais, aalbessen, prei, knoflook, bieten, peultjes. Bij een stukje ‘oerbos’ groeien bramen.

Wie wil komen helpen als vrijwilliger?

aardbeienbonenAls ik aan Henk vraag wat er nog ontbreekt aan de tuin dan heeft hij zijn antwoord al klaar. “We hebben meer vrijwilligers nodig die de producten kunnen oogsten en die de tuin kunnen bijhouden. Het werk hier is niet alleen prettig om te doen maar je helpt er daadwerkelijk mensen mee! Het is maar 3 uurtjes in de week, je bent in de buitenlucht, maakt deel uit van een gezellig team en het is nog goed voor je body ook! Straks gaan we gezellig koffiedrinken met elkaar en als het regent doen we dat in de boerderij.

Kom eens kijken in de tuin. Ik weet zeker dat u enthousiast wordt!

De tuin is op dinsdag en donderdag open van 9:30 tot 12:00 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.voedselbanktuinierenschiedam.nl of kijk op de Facebookpagina: Voedselbank tuinieren Schiedam of neem contact op met coördinator Henk Ravensbergen 06-48647512.