nov 10, 2022

Posted by in Groenoord Magazine | Reacties uitgeschakeld voor LEZEN ALS ERFGOED

LEZEN ALS ERFGOED

In deze rubriek moeten we ons afvragen: wat kunnen we onze erfgenamen nog meer nalaten?
Is bijvoorbeeld lezen een kunst? Lezen is niet meer populair, vooral niet onder de jongeren. Jammer, want het is een makkelijke en goedkope manier om allerlei avonturen te beleven in een korte tijd.

Niet alleen een tijdverdrijf
Met een boek op je schoot vergeet je even de dagelijkse sleur zonder de ergernis van storende chatberichten of een leeggelopen batterij.
Lezen is dromen met je ogen open, zeggen ze. Je verdwijnt als het ware in het boek. Ook als je je eenzaam voelt, dan kan lezen je gedachten verplaatsen.
Maar de maand december is de luidruchtigste maand van het jaar: de vuurwerkoverlast begint al vroeg en wordt nog erger. Of als je aan de van Beethovenlaan woont, of in de nabijheid ervan, ervaar je behoorlijke geluidsoverlast.
Dan verlang je wel naar een stil plekje.

Waar kan je nog rustig lezen?
In de Dorpskerk in Kethel kan je in december op donderdag komen lezen. Je neemt je eigen boek mee of je pakt een tijdschrift van de tafel en zoekt een mooi plekje om te zitten. Wat een rust, wat een luxe!

Wat gaan we lezen in de kerk?
Een verhaal van de Schiedammer Jan de Zanger, docent Nederlands aan de Rijks HBS en schrijver van vier boeken? Of iets van Maarten Biesheuvel, “In de bovenkooi” misschien? Of een leuk kinderboek van Marga Kerklaan. De lijst van schrijvers die zijn geboren in of een band hebben met onze stad is indrukwekkend. Er is genoeg om uit te kiezen.

Aangezien er in deze maand ook een festival is, genaamd naar een van de invloedrijkste Engelse schrijvers uit de 19e eeuw, Charles Dickens, kijken we even naar drie van zijn meest bekende werken.

A Christmas Carol
is een van de meest gelezen kerstverhalen ter wereld. Het gaat over de vrek Scrooge, die een hekel heeft aan kerst, zijn familie en eigenlijk alles en iedereen, maar die uiteindelijk verandert in een zachtaardige man die zich inzet voor zijn medemens. Het boek is verfilmd met de bekende acteur Jim Carrey als Scrooge en er is ook een musical van.

David Copperfield
En wat dacht u van David Copperfield, dat wordt beschouwd als de meest autobiografische roman van Dickens? De tragische voorvallen in de familie Pegotty, de dood van Steerforth en het komische duo David en Dora komen tot leven in de woorden van Dickens.

Boevenbende
Het boek Oliver Twist is een aaneenschakeling van ellende, die tegen het eind plaats maakt voor hoop op een betere toekomst. Oliver Twist wordt geboren in een werkhuis, zijn moeder is een zwerfster en sterft bij zijn geboorte, zijn vader is dan al dood. Hij komt uiteindelijk in Londen in de boevenbende van Fagin terecht, allemaal zakkenrollers, dieven en helers.
Oliver en zijn vrienden ga je zeker tegenkomen bij het Dickens Festijn, waar ze gewoon op straat lopen en liedjes zingen uit de musical Oliver. Pas wel op je tassen en zakken, het blijven tenslotte dieven!
Er staan veel meer leuke weetjes over het Dickens Festijn en de activiteiten van de Dorpskerk in de decembermaand op: schiedam-groenoord.nl

Alvast fijne feestdagen gewenst!

468 ad

Comments are closed.