jul 30, 2020

Posted by in Activiteiten | Reacties uitgeschakeld voor Tiny Forest ‘t Groenoordje

Tiny Forest ‘t Groenoordje

De gemeente Schiedam legt samen met IVN Natuureducatie drie Tiny Forests aan, minibossen ter grootte van een tennisbaan. Een Tiny Forest is een fijne ontmoetingsplek voor buurtbewoners, kinderen krijgen er les in het buitenlokaal en het vergroot de klimaatbestendigheid en biodiversiteit in de wijk. De eerste aanplant is maart 2020 gerealiseerd in de wijk Groenoord, Tiny Forest ’t Groenoordje. Voor dit minibos zijn de gemeente en IVN nog op zoek naar enthousiaste buurtbewoners die samen met de school bij willen dragen aan het onderhoud en gebruik van het bos. Aanmelden kan via: https://www.ivn.nl/provincie/zuid-holland/aanmelden-tiny-forest-vrijwilligers.

 

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek of organiseren hier de buurtbarbecue. Een minibos in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

 

Tiny Forest ‘t Groenoordje

Gemeente Schiedam is geselecteerd als één van de zestien Tiny Forest partnergemeenten in Zuid-Holland. Dit voorjaar is het eerste Tiny Forest aangeplant in Groenoord. Door COVID-19 kon de feestelijke opening in maart niet door gaan, maar er wordt nog gezocht naar een alternatief. Eind 2020 en begin 2021 volgen de andere twee minibossen. De gemeente doet dit niet alleen, maar samen met de buurt en scholen Het bos wordt immers van en voor de buurt en de naburige school. ’t Groenoordje is geadopteerd door twee scholen, basisscholen Loep en El Furkan. Zij krijgen les in het bos en doen onderzoek naar de bomen. Buurtbewoners kunnen ook gebruik maken van het bos, bijvoorbeeld voor een buurtoverleg of om lekker weg te dromen.

 

Onderhoud en beheer

In een Tiny Forest voeren we in principe geen beheer uit. Het bos mag ongemoeid groeien en de natuur bepaalt hoe het bos er uit komt te zien. Het kan echter zijn dat het bos bij langdurige droogte extra water nodig heeft of dat snelgroeiende kruiden de jonge boompjes verstikken. Dan kunnen we het minibos een handje helpen. De betrokken school en buurtbewoners maken hierover afspraken met de gemeente. Lijkt het je leuk om hier aan bij te dragen of wil je op een andere manier betrokken zijn bij het Tiny Forest? Meld je dan aan als Tiny Forest vrijwilliger!

 

Doel: 100 Tiny Forests in vier jaar

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN werkt aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij.

 

Over IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen we op vier kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!

468 ad

Comments are closed.