nov 3, 2022

Posted by in Groenoord Magazine | Reacties uitgeschakeld voor Soroptimisten

Soroptimisten

Soroptimisten maken zich sterk voor de ontwikkeling en ontplooiing van vrouwen en meisjes lokaal en internationaal. Soroptimist International Club Beneden Maas is actief in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Zie onze website voor meer informatie www.soroptimist.nl/beneden-maas en we zijn ook actief op Twitter, Facebook, LinkedIn en Instagram. We zijn op zoek naar vrouwen die lid willen worden om zich in te zetten voor andere vrouwen en meisjes.

Achtergrondinformatie

Het motto van de campagne dit jaar is “Iedereen kan iets doen om geweld tegen vrouwen te voorkomen en bestrijden.” De slogan is “ik ben #medestander. Jij ook?”

In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld, dat is ruim 1 op de 3. Daarom is het harder nodig dan ooit om de strijd aan te gaan en actie te ondernemen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.
Orange the World is de Internationale Campagne tegen Geweld tegen Vrouwen en Meisjes die deze schrijnende situatie letterlijk belicht. Dit jaar richt de campagne zich met nadruk op preventie en bewustwording op middelbare scholen en in de horeca. Niet alleen vrouwen en meisjes, maar iedereen, zowel professionals, organisaties, bedrijven en overheden en met name mannen en jongens, worden aangesproken om zich in te zetten als medestander.

Cijfers

 Geweld tegen vrouwen wereldwijd

  • 33% maakt fysiek, seksueel of psychisch geweld mee
  • Iedere 11 minuten wordt een vrouw vermoord door een familielid
  • 27% maakt partnergeweld mee

Geweld tegen vrouwen in Nederland

  • 45% maakt fysiek, seksueel of psychisch geweld mee
  • Iedere 8 dagen wordt een vrouw vermoord door een (ex)partner of familielid
  • 25% maakt partnergeweld mee
  • Meer dan driekwart maakt seksuele intimidatie mee in haar leven

Programma van de Orange the World activiteiten in Schiedam

9 nov 20 uur

Bijeenkomst met spreker van expertise- en behandelcentrum Fier in de Branderszaal

Aanmelden via benedenmaas@soroptimist.nl

25 nov 14 uur

Vlag hijsen bij het Stadskantoor door wethouder Petra Zwang

25 nov tot 10 dec

Oranje uitlichten van diverse gebouwen en objecten zoals vrouwe Aleida bij de ruïne, Havenkerk, Korenbeurs, Grote Kerk, Dorpskerk Kethel, molen De Kameel, Stedelijk museum, Glasfabriek, Schreiershuisje.

26 nov en 27 nov 13:30 uur en 16 uur

High tea in de Branderszaal aan de Lange Haven 97

Kaartverkoop via hightea.orangetheworld@gmail.com zie de bijlage

30 nov 13 uur

Filmvoorstelling ‘Buiten is het Feest’ voor de bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs in het Wennekerpand

30 nov 19 uur

Avondwandeling vanuit de Gorzen naar het Stadskantoor. Zouden jullie ook vanuit de Groenoord met een groep mensen naar het Stadskantoor kunnen wandelen, zodat we samen komen op het plein bij het Stadskantoor?

Communicatie

FAQ

Wat is Orange the World?

Orange the World is de campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen. De campagne begint op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, en duurt tot 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. De tussenliggende dagen worden de ’16 Days of Action against Violence against Women’ genoemd.

Wie organiseert Orange the World in Nederland?

In Nederland werkt UN Women Nederland nauw samen met Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao om de campagne te coördineren. UN Women is de VN organisatie voor vrouwenrechten en gendergelijkheid, Zonta en de Soroptimisten zijn clubs van ambitieuze vrouwen die opkomen voor de rechten van vrouwen wereldwijd. Alle drie de organisaties drijven op vrijwilligers in Nederland. UN Women neemt de nationale coordinatie op zich, terwijl bijna honderd clubs van Zonta en de Soroptimisten lokale en regionale acties organiseren en gemeenten aanzetten tot deelname aan Orange the World. 

Waarom oranje?

Oranje is gekozen voor de internationale campagne omdat het de kleur van een zonsopgang is; het staat in de Orange the World campagne voor de dagenraad in een wereld zonder geweld tegen vrouwen. De campagne wordt dan ook positief ingestoken; we geloven dat het mogelijk moet zijn om die toekomst werkelijkheid te maken en met de kleur oranje vieren we dat moment. In Nederland heeft de kleur oranje uiteraard ook een andere betekenis, maar dat geldt voor de meeste andere landen niet. De kleur is gekozen voor een wereldwijde campagne in meer dan 100 landen.

468 ad

Comments are closed.