nov 23, 2021

Posted by in Groenoord Magazine | Reacties uitgeschakeld voor Schiedam krijgt schuldhulpmaatjes

Schiedam krijgt schuldhulpmaatjes

Schuldhulpmaatjes staan mensen terzijde die kampen met financiële schulden. Het project draait al in zo’n honderdtwintig gemeenten en is ontstaan vanuit verschillende kerken. De hulp is niet alleen bedoeld voor mensen met een kerkelijke achtergrond, maar voor iedereen.

Er zijn een kleine tweeduizend vrijwillige “maatjes” in ons land. De vrijwilligers (de maatjes) worden breed geworven. ‘Het gaat erom mensen te vinden die anderen kunnen bijstaan’, zegt een woordvoerder van de vereniging SchuldHulpMaatje. ‘Daarvoor zijn tijd en sociale vaardigheden, zoals een luisterend oor en mensen een beetje kunnen coachen, de belangrijkste vereisten. Specifieke financiële kennis is niet nodig.’ Als vrijwilligers zich aanmelden, worden zij ondersteund vanuit de lokale en de landelijke organisatie. Zij bieden bijvoorbeeld een driedaagse cursus aan om goed voorbereid te worden voor dit werk.

Schuldhulpmaatjes zijn geen bewindvoerders. Het gaat juist om hulp in de fase voordat mensen in een schuldsaneringstraject komen. Het doel is de financiële situatie op een rijtje te krijgen en mensen moed te geven om hun problemen aan te pakken en zelf op te lossen. Mocht gaandeweg blijken dat een schuldsanering toch de beste oplossing is, dan wordt de zaak voorgelegd aan de gemeente. De maatjes kunnen ook na een traject van schuldsanering behulpzaam zijn. Zij zullen dan graag samenwerken met andere organisaties, zoals Humanitas.

Voor meer informatie: schuldhulpmaatje.nl.

468 ad

Comments are closed.