Posted by Adri Edenburg in Groenoord Magazine | Reacties uitgeschakeld voor Meer groen door nieuwe heesters en bomen rondom Van Beethovenlaan
Meer groen door nieuwe heesters en bomen rondom Van Beethovenlaan
Groenoord is een jaren 70-wijk: ruim van opzet met veel groen. Helaas is een groot aantal bomen na ruim vijftig jaar aan vervanging toe. Door ouderdom heeft een aantal bomen te maken met ziekten. Daarom vervangt de gemeente Schiedam alle zieke en gevaarlijke bomen en wordt er voor elke boom een beter exemplaar terug geplant. Daarnaast komt er in het voorjaar extra groen bij: maar liefst 80 nieuwe bomen en heesters. Tot slot krijgen de wandelpaden een nieuwe asfaltlaag en wordt een aantal bankjes vervangen waardoor alles er weer fris uit komt te zien.
Bomen hebben een belangrijke functie
In Schiedam staan 33.600 bomen. Tijdens de herinrichting van de Van Beethovenlaan is er veel aandacht geweest voor vergroening en behoud van bestaande bomen en struiken. Helaas staan in het park bij de Z-flats veel snelgroeiende bomen (populieren en wilgen) die gevaarlijk (kunnen) worden. Dit wil de gemeente Schiedam voorkomen. Daarom investeert de gemeente in het voorjaar in ruim 80 nieuwe bomen en heel veel heesters. Hiermee komt er meer groen (terug) in de wijk.
Boomvervangingsplan
Door ouderdom heeft een aantal bomen te maken met ziekten. Ook zijn er bomen die inmiddels zo groot zijn geworden dat ze andere bomen verdrukken. Die hebben daardoor onvoldoende ruimte om gezond te blijven en door te groeien. Daarom heeft de gemeente de conditie van de in totaal 640 bomen rondom de Z-flats in kaart gebracht.
Gecertificeerde inspecteurs hebben verschillende onderzoeken gedaan. Bij deze controle is gekeken naar de kwaliteit, veiligheid en toekomstverwachting. Hieruit blijkt dat het grootste deel van de aanwezige bomen een ‘voldoende’ scoort. Echter, 184 bomen zijn als ‘matig’ beoordeeld en 38 als ‘slecht’. Op basis van de onderzoeken is een boomvervangingsplan opgesteld, waarbij er meer nieuwe bomen terugkomen dan het aantal dat gekapt wordt.
Kappen van bomen
De komende periode worden de slechte bomen (onder de 25 cm doorsnede) weggehaald. In het najaar worden de andere zieke en slechte bomen (waar een kapvergunning voor nodig is) weggehaald. Een boom kan ziek zijn (bijvoorbeeld door essentaksterfte), onvoldoende groeiruimte hebben of last ervaren van te natte bodemomstandigheden.
Samen maken we Schiedam groener
In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met hittegolven en warme zomers. Om het stadsklimaat aangenamer te maken, moet er meer groen in de stad komen. Daarom worden, naast de extra bomen, ook enkele wadi’s ingericht. Deze helpen om de overlast als gevolg van hevige regenval te verminderen, waarmee ook de leefomstandigheden voor bomen en planten worden verbeterd.