nov 10, 2022

Posted by in Groenoord Magazine | Reacties uitgeschakeld voor Het Dickens Festijn in Schiedam

Het Dickens Festijn in Schiedam

Dit jaar wordt op zaterdag 17 december voor de tweede keer in Schiedam het Dickens Festijn georganiseerd. Het centrum van Schiedam, met name de Lange Kerkstraat inclusief de tuin van de Sint Janskerk en Grote Markt wordt omgetoverd in een gezellige kerstsfeer, met een feestelijke kerstmark, vele optredens met muziek, dans en koren en acteurs en figuranten die Dickens’ personages uitbeelden.

Wat is er te doen?

De personages uit de boeken van Charles Dickens (1812-1870), zoals Scrooge, Christmas Carol-zangers, weeskinderen, dronkaards, ambachtslieden en vele andere arme en rijke lieden, voorgesteld door vrijwilligers en buurtbewoners, paraderen door het centrum van de stad.

Op de Grote Markt, bij ABC en in de Grote kerk staan podia waar koren, dans- en toneelgroepen zullen optreden, afgewisseld met vrolijke muziek.

Er worden 8 toneelstukken gespeeld, met figuranten en echte acteurs. Ze oefenen nu al hun teksten met een Goudse regisseur, die is gespecialiseerd in straattoneel. Hij is het ook die de toneelstukken heeft geschreven: verhalen van Schiedam, de jeneverindustrie, Vondel, Piet Paaltjens en Scrooge. Een rol in zo’n act varieert van 1 zin tekst tot een aantal regels. Mensen die mee willen spelen kunnen zelf beslissen of ze een grote of liever een kleine rol willen.

Voor kinderen wordt het zelfs heel spannend want voor hen zijn er hele leuke acts waaraan ze kunnen meedoen. Ze lopen bijvoorbeeld mee als ‘kostschoolkinderen’, doen dan allerlei spelletjes, zoals knikkeren en touwtjespringen. Daarnaast zijn er de zogenaamde ‘straatschoffies’, die over het circuit lopen bedelen en zakkenrollen. Geleid door een rijke baas van de boevenbende. Op de foto’s op de website is goed te zien dat ze er veel plezier in hebben. Maar er zijn ook kleurplaten om te maken met na afloop een cadeautje, knutselen met oude ambachten en als je klaar bent mag je alles mee naar huis nemen.

De markt is een combinatie van ondernemers en particulieren met eigengemaakte en kerst gerelateerde producten, maar geen kleedjesmarkt. Aanmelden kan nog, maar vol is vol.

Ondernemers kunnen met een korting bon in het Bonnenboekje komen. De korting bonnen kunnen tot in het nieuwe jaar besteed worden; de ondernemer bepaalt dat zelf. Er worden 7000 boekjes gedrukt en worden samen met het programmaboekje verspreid onder de deelnemers aan t evenement, de winkeliers en op strategische plekken.

Heb je belangstelling om mee te doen, meld je aan via https://stichtingtriplec.nl/dickens-festijn.

Organisatie

De organisatie is in handen van Stichting TripleC, opgericht door Jenneke van den Berg, Marijn Poel en Anette Kooij, zie foto.
Dit is de tweede keer dat het festijn hier wordt georganiseerd: in 2019 de eerste keer, maar door de coronapandemie in 2020 en 2021 niet meer. Wel is er een filmopname gemaakt; Scrooge is een leuke kerstfilm en staat nu op de website van TripleC.

TripleC is een Schiedamse stichting met meer dan 100 vrijwilligers en een grote groep volgers op Facebook. De meeste van hun activiteiten zijn in en om het centrum want alle drie de dames waar de stichting uit bestaat wonen daar, maar ze proberen wel andere wijken in Schiedam te betrekken. 

TripleC staat voor Care, Cure & Culture en probeert door middel van entertainment en infotainment een verbinding te maken tussen zorg, welzijn en cultuur in Schiedam. Zo hebben ze bejaarden bereid gevonden om voor het festijn alle omslagdoeken te breien en te haken. De generale repetities worden dan ook in de bejaardenhuizen gehouden, zodat de mensen die niet in staat zijn om naar het evenement te komen, ook wat van de sfeer meekrijgen. En kunnen zien wat er gebeurt met hun omslagdoeken!

TripleC verzorgt meerdere evenementen per jaar. Valentijntjes voor de Zorg is er een van: een speciale avond om mensen in de zorg in het zonnetje te zetten. Of mantelzorg uitleggen door middel van infotainment en het levenseinde bespreekbaar te maken. En op een laagdrempelige manier mensen, die ver staan van de arbeidsmarkt of laaggeletterd zijn, in armoede of eenzaamheid leven, bereiken en te betrekken.

Vrijwilligers

Er is nog wel vraag naar vrijwilligers die figurant willen zijn, die het leuk vinden om in een kostuum uit die tijd rond te lopen. Je hoeft niet zelf voor een kostuum te zorgen. Als je een beetje laat bent met aanmelden kan je misschien zelf iets uit de Kringloopwinkel of van zolder meenemen. Een hoedje van je grootmoeder, of een schortje. Grootvaders vergeten winterjas. Niet iedereen had een dure jurk in die tijd, de verschillen tussen arm en rijk waren groot. 

Ook zijn er vrijwilligers nodig om te helpen met kostuums maken, make-up verzorgen, met of zonder ervaring! Alle Schiedammers worden uitgenodigd om mee te doen.

Behalve vrijwilligers zijn ook geldelijke bijdragen van harte welkom, zodat het evenement gratis kan blijven. Via de Doneerknop op de website www.StichtingTripleC.nl kan men een bedrag overmaken.

Komt allemaal, al of niet met hoed op, iedereen is welkom. Dat is de kracht van de stichting. Gratis en voor iedereen toegankelijk. Heel gezellig en sfeervol dus.

468 ad

Comments are closed.