nov 30, 2019

Posted by in Activiteiten | Reacties uitgeschakeld voor Bas Sleeuwenhoek presenteert zijn nieuwe boek: IJsmeester

Bas Sleeuwenhoek presenteert zijn nieuwe boek: IJsmeester

Zaterdag 30 november presenteerde schrijver Bas Sleeuwenhoek in het VARA radioprogramma ‘Spijkers met Koppen”, samen met ijsmeester Henk Kroes uit Friesland, zijn nieuwe boek: “IJsmeester”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het boek gaat over de mannen achter de schermen van de Elfstedentocht.

Ze dichten wakken met plastic, bouwen grasmaaiers om tot veegmachines en geloven in de invloed van de maan op het weer. Sommigen halen elke winter het nieuws, anderen houden zich jaren lang op de achtergrond.

De oude ijsmeesters van Friesland vertellen hun bijzondere verhaal. Over hun tijd als rayonhoofd bij de Elfstedenvereniging, over winters waarin het net wel of net niet lukte, over de vermoeienissen van een dooitocht en opdringerig publiek, en over Reinier Paping, die de maat is van alle dingen.

Geloven de ijsmeesters nog in een strenge winter? Komt er weer een Elfstedentocht? En zo ja, hoe krijgen we tienduizenden deelnemers veilig aan de finish? Sommigen rayonhoofden maken zich zorgen. Kan het ijs de druk wel aan? Het bestuur vertrouwd op computersimulaties en vooral: gezond verstand.

De Elfstedenvereniging vindt het belangrijk om de cultuur van de ijsmeesters vast te leggen voor toekomstige generaties, en werkt daarom bij hoge uitzondering mee aan dit boek. De foto’s en verhalen, onder meer van oud-voorzitter Henk Kroes en ijsmeester Piet Venema, maken deze uitgave tot een historisch document.

468 ad

Comments are closed.