aug 20, 2018

Posted by in Activiteiten | Reacties uitgeschakeld voor Clyde Esajas, de wijkboa van Groenoord

Clyde Esajas, de wijkboa van Groenoord

Helene – Op een snikhete donderdagmiddag heeft wijkboa (buitengewoon opsporingsambtenaar) Clyde Esajas tijd vrijgemaakt voor een gesprek op het stadserf. Clyde werkt bij het team Toezicht en Handhaving van de gemeente Schiedam. Hij is wijkboa bij ons in de wijk Groenoord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben zeer verrast om te zien wat een mooie werkplek er is gerealiseerd voor het team op het stadserf. Een goede plek in het centrum van waaruit de verschillende boa’s hun wijken kunnen bezoeken.

Het is de bedoeling dat er een nieuwe opzet komt voor de wijkboa’s. Het team Toezicht en Handhaving moet nog beter bereikbaar zijn voor wijkbewoners. Je vindt de boa’s dus niet alleen in de wijk, maar je kan nu ook direct met hen in contact komen via het aanspreekpunt op het stadserf.
Door vaker aanwezig te zijn in een vaste wijk, krijgen de boa’s meer feeling en binding met de wijk waarvoor zij werken.
De wens is om per wijk twee boa’s te benoemen. Een aantal boa’s is nu nog in opleiding en doet in september examen.

Clyde is van plan een spreekuur te organiseren in de wijk Groenoord, omstreeks augustus/september. Als locatie heeft men de ontmoetingsruimte in de Van Beethovenflat in gedachten. Het spreekuur zal op donderdag van 15.00 tot 16.00 uur zijn. Het is prettig dat er dan een mogelijkheid is om een-op-een met elkaar te praten. Clyde is bereikbaar onder nummer 14010 (klantcontactcentrum).

De boa’s hebben ook een sociale taak. Ze bieden mensen een helpende hand of houden kinderen met bepaald gedrag in de gaten. Boa’s denken niet altijd direct aan straffen. Soms is een gesprek aangaan een betere oplossing.

Er is goede samenwerking met politie, Woonplus en Irado om de buurt veilig en netjes te houden.
Groenoord is de wijk van Clyde, waar hij veel mensen kent en waar de wijkbewoners Clyde ook steeds beter leren kennen. Hij is het aanspreekpunt voor bewoners met allerlei vragen en klachten en handelt de meldingen in de wijk af.
Het team Toezicht en Handhaving werkt in dag- en avonddienst en soms een nachtdienst bij acties of evenementen.
Clyde is zeker bevoegd om mensen aan te houden en kan zelfs de boeien gebruiken mocht dit nodig zijn. Volgens Clyde moet je om dit werk te kunnen doen wel enige aanleg hebben. Je leert je zintuigen goed te gebruiken: zien, voelen, ruiken en horen.

De boa’s trainen elke maand en er wordt eenmaal per jaar een examen afgenomen. Ook de fysieke cursus moet elk jaar herhaald worden. Daarnaast wordt getoetst of de boa’s voldoen aan de regeling toetsing geweldsbeheersing. Groenoord, legt Clyde uit, is een wijk waar af en toe wel problemen zijn. Van dumping op straat tot hondenpoep, van fout parkeren tot burenruzies en van hennepkwekerijen tot woonoverlast. Maar door goede communicatie is veel op te lossen. Clyde heeft inmiddels een goede band opgebouwd met de bewoners van Groenoord.

Ik dank Clyde voor het prettige gesprek. Het is fijn dat we kennis kunnen nemen van het belangrijke werk van het team Toezicht en Handhaving.

468 ad

Comments are closed.